Ministerul de Interne al Regatului Unit a anunțat că începând din această lună, cetățenii UE fără loc de muncă și locuință (dovadă de adresă) vor fi deportați.
Acești cetățeni vor avea interdicție de a se întoarce în Marea Britanie, măsura intrând în vigoare odată cu încetarea liberei circulații.
Totodată, pentru persoanele, din Uniunea Europeană ce nu au actele necesare pentru a rămâne în Marea Britanie, se vor organiza verificări din partea Immigration Enforcement.
Luna aceasta, autoritățile din Marea Britanie au organizat un zbor charter pentru transportul a câteva zeci de cetățeni români care au fost deportați în urma legilor Brexit.
Aceștia au fost expulzați din Regatul Unit conform legislației proprii, în materia imigrării, potrivit stiripesurse.ro.
Pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București, persoanelor respective li se vor efectua formalitățile de intrare în țară.
Acestea vor fi făcute de către polițiștii de frontieră.
Se vor lua măsurile prevăzute de lege. Marea Britanie se află pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
Verificarea și monitorizarea respectării, de către persoanele în cauză, a măsurilor dispuse se va realiza de organele de control.
„Persoanele în cauză nu au fost expulzate ca urmare a unor proceduri judiciare, precum transferul de persoane condamnate, pentru a finaliza pedepsele pe teritoriul României sau extrădarea unor persoane urmărite de autoritățile române”, se arată într-un comunicat de presă.
Acestea au fost deportate în urma aplicării noilor legi Brexit. Românii nu aveau actele necesare pentru a rămâne în Regatul Unit și în urma unor controale efectuate de Immigration Enforcement, s-a decis deportarea acestora.
Românii care au planuri în Marea Britanie trebuie să ştie că în prima jumătate din 2021, autorităţile au respins intrarea în Regatul Unit peste 5000 de cetăţeni din Uniunea Europeană, dintre care foarte mulţi erau români.
Românii intră foarte greu în Marea Britanie după Brexit.
Statistica este una negativă, făcând o comparaţie cu 2020, când doar 493 de cetățeni UE nu au putut intra în UK.
Acum, dintre cei peste 5000 de respinşi, aproape 3000 au fost din România, adică peste două treimi.
Şi asta s-a întâmplat în ciuda faptului că pandemia de coronavirus a redus numărul total de călătorii.
În timp ce normele intrate în vigoare după Brexit permit cetăţenilor UE să viziteze Marea Britanie fără viză, Marley Morris, director asociat la Institutul pentru Cercetarea Politicilor Publice (IPPR), are altă părere.
Astfel, într-o declaraţie pentru Euronews, el a precizat că numărul din ce în ce mai mare al cetăţenilor UE respinşi la frontierele britanice reprezintă semnul timpuriu al „impactului sfârşitului liberei circulații”.
În primul trimestru al anului 2021, mai mult de 2.000 dintre cetăţenii respinşi au venit din România. Statistica ratei de refuz pentru români a crescut cu 867% în primele trei luni.
În aceeaşi situaţie sunt şi bulgarii, care la fel ca românii, nu au primit explicaţii clare pentru motivele respingerii intrării în Marea Britanie.
300 de cetăţeni bulgari au fost respinşi în primul trimestru al anului 2021. În 2020 au fost respinşi doar 19.
Discussion about this post