Guvernul britanic a anunțat că noul program de ajutor financiar va fi disponibil din noiembrie pentru populația Marii Britanii.
Săptămâna aceasta guvernul va anunța modul de aplicare pentru noile ajutoare de tip grant, valabile de la 1 noiembrie.
Programul subvenționat de guvern este în valoare de 500 de milioane de lire pentru ajutorarea persoanelor care se vor confrunta cu o creștere a costurilor de trai în perioada imediat următoare.
Programul de subvenționare al salariilor pentru cei intrați în șomaj tehnic, cunoscut ca „furlough scheme”, s-a încheiat pe 1 octombrie, însă guvernul britanic a anunțat noi ajutoare pentru populație pentru perioada de iarnă.
Noile ajutoare vor fi oferite din cauza creșterii prețurilor în aproape toate industriile.
Boris Johnson a anunțat că familiile din Marea Britanie se vor confrunta cu o creștere a costurilor de trai în perioada de iarnă care urmează.
The Household Support Grants, după cum este numit programul, va fi pus în aplicare de către autoritățile locale, începând din octombrie, și își propune să ajute gospodăriile vulnerabile cu acoperirea unei părți din costurile legate de hrană, îmbrăcăminte și întreținere.
”Fondul pe care l-am anunțat azi este destinat ajutorării celor care au nevoie și va fi folosit pentru perioada de iarnă, care este totodată ultima de revenire după criza sanitară”, a declarant Secretarul de stat pentru muncă, Therese Coffey.
Pentru populația Marii Britanii, iarna care urmează se anunță una dificilă. Inflația se așteaptă să crească cu circa 2 procente peste estimările inițiale ale guvernului, în timp ce se așteaptă o creștere cu 12 la sută a costurilor la energia electrică.
Totodată, veniturile unei familii din grupa de risc vor fi mai mici cu 31 de lire pe săptămână.
Numai că banii promiși de către guvern – oricum nu foarte mulți – sunt anunțați tocmai în momentul în care Marea Britanie renunță la alte două programe de ajutorare de pe perioada crizei sanitare, care au încetat din 1 octombrie.
E vorba mai ales de stoparea subvențiilor pentru salariile lucrătorilor care nu au reușit să se întoarcă la locul de muncă cu normă întreagă din cauza crizei sanitare.
Aceste subvenții – în valoare de circa 70 miliarde de lire – au ajutat aproape 12 milioane de angajați, de-a lungul ultimelor 18 luni.
Acum circa 1 milion de angajați riscă să își piardă locurile de muncă, spun mai mulți comentatori.
Programul, inițiat în martie 2020, a costat în total 70 miliarde de lire și a protejat 11,6 miliarde de joburi, după estimarea oferită joi de Simon Clarke, secretar de stat în Ministerul Finanțelor.
El a comentat pentru Sky News perspectiva unei creșteri a șomajului în perioada următoare, ca efect al încheierii subvenției, spunând:
„La un moment dat trebuie să pui capăt acestor măsuri de urgență. Desigur că vor fi diverse rezultate, unele joburi se vor crea, altele se vor pierde – asta face parte din procesul încheierii crizei și al revenirii la normal.”
Discussion about this post