Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat că oamenii din Regatul Unit nu ar trebui să se îngrijoreze referitor la creșterea prețurilor din Marea Britanie, atât în ceea ce privește taxele, facturile la utilități, cât și creșterea prețurilor alimentelor.
Populația Marii Britanii nu trebuie să se îngrijoreze că nu va avea ce pune pe masă în această iarnă, pe fondul creșterii prețurilor la energie și a reducerii beneficiilor sociale.
Premierul a declarat pentru BBC News: „Nu cred că oamenilor le va lipsi mâncarea deoarece salariile cresc de fapt”.
Boris Johnson a promis creșterea tuturor salariilor ale angajaților din Marea Britanie, pentru ca familiile să poată facă față prețurilor majorate în aproape toate industriile.
Anunțul lui Boris Johnson este în contradicție cu ceea ce a spus ministrul Afacerilor, Kwasi Kwarteng, a avertizat că unele gospodării se vor confrunta cu o „iarnă foarte grea”.
Facturile la energie și prețurile alimentelor cresc din cauza creșterii prețurilor globale la gaz – iar multe familii se confruntă cu o reducere a beneficiilor cu 20 de lire sterline pe săptămână.
Costul protejării clienților ar putea duce la facturi mai mari, a avertizat șeful regulatorului de energie OFGEM.
Johnson a declarat că o creștere a prețurilor la energie este o problemă „pe termen scurt”, cauzată de „revenirea la viață a economiei globale” după criza sanitară globală.
„Discutăm cu companiile energetice – facem tot ce putem pentru a menține prețurile scăzute, pentru a ne asigura că rafturile supermarketurilor nu vor fi goale”, a spus el.
Familiile din Anglia, Scoția și Țara Galilor vor avea facturile de energie mai mari în medie cu 139 de lire sterline pe an, din octombrie.
Lucrătorii se confruntă, de asemenea, cu o creștere a asigurărilor naționale, începând cu luna aprilie.
În interviul de la BBC, Johnson a insistat că mărirea prețului la gaz este o problemă „intermediară”, iar piețele globale de energie se vor „rectifica”.
EL a arătat că Marea Britanie a avut dreptate să treacă la energie regenerabilă.
Guvernul speră să limiteze creșterea facturilor la energie prin menținerea unui plafon de preț și intenționează, de asemenea, să ajute firmele mai mari să preia clienții de la furnizorii mici, care au falimentat.
În mod separat, guvernul a anunțat că a luat măsuri pentru a preveni lipsurile din supermarketurilor printr-un acord de reluare a producției la CF Industries, cel mai mare producător de dioxid de carbon din Marea Britanie.
Dioxidul de carbon este utilizat pe scară largă în industria alimentară pentru a prelungi durata de valabilitate a alimentelor.
Discussion about this post