Premierul Boris Johnson cere companiilor din Marea Britanie să se adapteze realității Brexit și să depună eforturi pentru a atrage forță de muncă, în loc să depindă de imigranți.
Șeful Guvernului britanic le-a sugerat transportatorilor să rezolve problema deficitului de șoferi de camion crescând salariile, pentru a face acest sector mai atractiv, nu căutând forță de muncă ieftină din străinătate.
În pofida crizei de aprovizionare cu combustibili din cauza numărului insuficient de șoferi de camion și lipsei de lucrători în sectorul de procesare a cărnii sau în HoReCa, Johnson susține că nu există o criză în sine a forței de muncă și nici una de aprovizionare, ci doar o „presiune generată de relansarea economiei după restricțiile din criza sanitară.”
De asemenea, Marea Britanie se află după Brexit și lasă în urmă un sistem în care depindea de „forța de muncă ieftină și slab calificată” străină, pentru a evolua către o economie cu salarii și calificări înalte, a explicat premierul britanic într-o declarație la BBC, în timpul congresului anual al Partidului Conservator.
Șoferii de camion nu se înghesuie să vină în Marea Britanie
Johnson a precizat că s-au primit numai 127 de solicitări de eliberare a unor vize temporare pentru șoferi de camion, deși guvernul a acceptat să acorde 5.000 de astfel de vize pentru șoferi străini care să se angajeze pe un astfel de post în Marea Britanie, situație care în opinia sa reflectă o problemă de ofertă globală pentru această categorie profesională, potrivit Agerpres.
Un reprezentant al acestui sector consideră că numărul redus al acestor solicitări este ca urmare a faptului că vizele aprobate de guvernul britanic sunt doar pe termen scurt, fiind valabile numai până în luna martie, ceea ce le face să fie puțin atractive.
Guvernul lui Boris Johnson a dispus acordarea de vize de urgență pentru a ajuta la diminuarea deficitului de forță de muncă din Marea Britanie, care a dus la golirea magazinelor și la cozile de la benzinării.
Noile măsuri vor permite ca 300 de șoferi de cisterne să sosească imediat în Regatul Unit și să rămână aici până la sfârșitul lunii martie 2022.
Totodată, 100 de șoferi ai armatei vor ieși pe șosele Marii Britanii de luni, a anunțat executivul britanic.
De asemenea, aproximativ 4.700 de șoferi de transport alimentar vor primi vize de la sfârșitul lunii octombrie și până la sfârșitul lunii februarie, arată The Guardian.
Măsura, concepută pentru a rezolva întreruperile lanțurilor de aprovizionare, este o schimbare majoră a politicii britanice, după ce miniștrii au insistat că nu vor relaxa regulile de imigrare ca răspuns la criză.
Discussion about this post