Brexitul a stârnit plecarea oamenilor productivi din Marea Britanie către țările Uniunii Europene la o scară care, în mod normal, ar fi fost de așteptat doar ca urmare a unei crize economice sau politice majore, potrivit unui nou studiu detaliat.
Studiul folosește o combinație de statistici oficiale pe întreg teritoriul UE și interviuri aprofundate cu oameni care locuiesc în Germania.
Acesta a constatat schimbări uriașe în modelele de migrație ai cetățenilor din Marea Britanie de la referendumul din 2016, care contrastează cu cele în mare măsură stabile în rândul resortisanților din cele 27 de state UE rămase.
Studiul spune că migrația din Marea Britanie către țările UE a crescut cu aproximativ 30% în comparație cu numerele pre-Brexit. Britanicii care locuiesc în alte țări ale UE care au decis să obțină pașapoarte ale statelor membre ale UE, precum și cei din Marea Britanie, au crescut cu peste 500% în total și cu 2.000% în Germania.
Dr. Daniel Auer, co-autor al raportului, a declarat: „Aceste creșteri ale numărului sunt de o amploare la care te-ai aștepta atunci când o țară este lovită de o criză economică sau politică majoră.”
Mai mult, studiul a constatat că migranții din Marea Britanie sunt printre cei mai educați și mai pricepuți dintre cei din orice națiune, cu una dintre cele mai mari rate nete de venit net, sugerând că Brexit a început o scurgere constantă a celor mai talentați și productivi oameni de pe continent.
Totodată, plecarea unui umăr mare de imigranți, în special a celor români, cauzată de cerințele Brexit, va duce la o insecuritate alimentară gravă pentru Regatul Unit
„Angajaţi din România şi din alte state est-europene membre UE furnizează forţă de muncă esenţială în ferme din Marea Britanie, Germania, Franţa şi alte state membre şi asigură securitatea alimentară în Europa.
Alţi muncitori, spre exemplu din Slovacia, oferă servicii sociale şi de îngrijire pe termen lung pentru bătrâni, în Austria şi în alte state membre.
Comisia Europeană a emis norme pentru a asigura că angajaţii mobili din cadrul UE care se califică pentru a fi personal esenţial în combaterea Covid-19 pot ajunge la locurile de muncă.
Sectorul agricol-alimentar este un domeniu-cheie inclus în aceste norme, mai ales la capitolul angajaţi sezonieri”, subliniază Parlamentul UE.
Asociațiile și grupurile de afaceri britanice îl avertizează pe Boris Johnson că un Brexit fără acord ar putea fi pentru Regat un dezastru mai mare decât coronavirusul.
Se vehiculează ideea că Marea Britanie se va confrunta cu o criză alimentară de proporții.
Să nu uităm că în ianuarie, acest an, 90% din salata noastră, 80% din roșii și 70% din fructele moi au ajuns la noi în supermarket-uri datorită relației cu Uniunea Europeană.
A declarat, în Parlament, Andrew Opie, director alimentar la British Retail Consortium.