Mai bine de douăzeci de bărbaţi şi femei de cetățenie română îşi petrec nopţile pe saltele vechi şi cartoane pe strada Park Lane din Londra, la doar câţiva metri de mai multe hoteluri de cinci stele.
O persoană care lucrează la unul dintre magazinele de pe Park Lane a declarat pentru Daily Mail că persoanele care îşi petrec nopţile pe stradă sunt „aproape toţi din România” .
Aceștia îşi fac apariţia în fiecarea seară în jurul orei 20.30.
„Îi văd doar noaptea … și dimineața rămân să le curăț mizeria”, a spus el.
Companiile locale cred că le-au alungat clienții din cauza mizeriei și a faptului că urinează pe stradă și se bat între ei.
Astăzi, grupul a declarat că este dispus să-și împacheteze cutiile de carton dacă Consiliul Westminster le-ar găsi case.
O femeie est-europeană de vârstă mijlocie, care a refuzat să-și dea numele, a declarat pentru Evening Standard:
„Suntem din România. Suntem din Uniunea Europeană. Avem nevoie de ajutor cu o casă. Dă-ne o casă și nu vom mai fi aici.
Migranții din UE pot cere o casă de consiliu în anumite circumstanțe.
Consiliul Westminster spune că problema acestor tabere din Park Lane a costat contribuabilului 500.000 de lire sterline pe an.
Au făcut campanie pentru a evacua persoanele care dorm pe străzi – chiar cumpărându-le bilete pentru a zbura acasă – dar unii le refuză sau se întorc înapoi în Regatul Unit.
Oamenii care locuiesc în apropierea lor spun că străzile lor devin „canalizări deschise” și susțin că trebuie să dezinfecteze trotuarele din fața caselor și magazinelor lor din cauza murdăriei.
Proprietarul salonului de coafură Park Lane, Hakan Altay, spune că tabăra de români trebuie să fie evacuată din zonă pentru că le provoacă pierderi de „zeci de mii de lire”.
El a declarat pentru ziarul Standard:
„Afacerea mea a fost ucisă de ei. Când le cer să plece, ei doar strigă. Nu înțeleg. Ei dorm în afara magazinului și fac ca proprietatea mea să miroasă a urină. Se duc la toaletă unde le place.
Mai multe organizaţii de caritate au atras atenţia în ultima perioadă că sute de persoane vulnerabile care au locuit în hoteluri de la începutul pandemiei au fost daţi afară.
Aproape 15,000 de persoane fără adăpost au fost găzduite în hoteluri ori alte tipuri de locuinţe de la începutul restricţiilor în Marea Britanie, guvernul finanţând programele de găzduire derulate de autorităţile locale.
Săptămâna trecută, organizaţiile de caritate au avertizat că Marea Britanie este pândită de o criză a locuirii.
Problema costurilor ridicate de locuire în multe zone ale Marii Britanii a fost exacerbată de efectele economice ale pandemiei, iar şomajul în creştere, precum şi ridicarea unei interdiciţii a evacuărilor aflată în vigoare în ultimele luni va duce la o creştere serioasă a numărului de persoane fără adăpost.
„Având în vedere numărul tot mai ridicat de concedieri şi ridicarea interdicţiei evacuărilor, următoarele luni vor vedea cel mai probabil o criză devastatoare dacă guvernul nu va interveni.
Unele persoane se vor confrunta chiar şi cu posibilitatea de a dormi pe stradă”, a declarat Shelley Neate, directorul unei organizaţii de caritate.
Discussion about this post