Uniunea Europeană a decis să pună în practică un sistem, în cadrul căruia va decide care cetățeni veniți din țările cu risc epidemiologic ridicat vor intra în carantină sau auto-izolare la domiciliu, când sosesc în orice țară din blocul european.
UE a propus ca la frontiere, cetățenii care se întorc din alte țări membre să efectueze testul COVID, iar dacă rezultatul acestuia va fi negativ, cei veniți din țări cu risc epidemiologic ridicat (ex.: Marea Britanie) vor fi scutiți de auto-izolare sau carantină.
Sistemul UE se va aplica tuturor celor sosiți din țări care au peste 50 de cazuri de coronavirus la 100.000 de persoane, în ultimele două săptămâni și o rată pozitivă de testare de peste trei la sută.
După o creștere recentă a cazurilor, Regatul Unit are în prezent o rată de infecție de 51,1 la 100.000 de persoane și o rată de testare pozitivă de șase la sută – ambele peste pragul acceptat de UE.
Comisia Europeană a publicat planurile „semafor”; la începutul lunii septembrie, în încercarea de a armoniza normele în întreaga uniune.
Sistemul ar include țări cu o rată de infectare de peste 50 la 100.000 pe „lista roșie”, în timp ce țări cu o rată cuprinsă între 25 și 50 ar fi pe „lista galbenă”.
Țările cu o rată mai mică de 25 la 100.000 ar fi puse la „lista verde”.
În acest scenariu de coșmar, persoanelor care călătoresc din țări aflate pe „lista roșie” li se va spune fie să fie stea în carantină, fie să fie testate.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat miercuri dimineață că România ia în calcul să introducă testarea obligatorie a persoanelor care vin din străinătate, iar propunerea urmează să fie făcută Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
„Avem în discuție la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică, urmând să propunem CNSU și Guvernului o astfel de decizie”, a răspuns ministrul Sănătății, întrebat despre o astfel de măsură.
Chestionat despre cine va suporta costurile acestor teste obligatorii, Nelu Tătaru a precizat că „acel care se întoarce în țară”.
Șeful statului, Klaus Iohannis a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Cotroceni că este necesară o astfel de formă de control pentru cetățenii români care se întorc din țări cu risc epidemiologic ridicat.
Paul Charles, director executiv al firmei de consultanță de călătorie The PC Agency, a declarat că ideea consensului asupra carantinei este „o veste bună”, dar „o veste proastă pentru călătorii care părăsesc Marea Britanie, deoarece numărul celor infectați se înrăutățește”.
Marea Britanie a raportat azi, 23 septembrie, 6.178 de noi cazuri de coronavirus – cel mai mare număr zilnic din ultimele patru luni.
Potrivit Sky News, au fost doar două zile de la începerea pandemiei care au depășit acest total – 1 mai, când au existat 6.201 de cazuri confirmate și 5 aprilie, când au fost 6.199.
Discussion about this post