Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, după aproape patru ani de la un referendum istoric care a pus capăt celor aproape 50 de ani de apartenenţă la Uniunea Europeană.
Regatul Unit şi UE încearcă să ajungă la un acord cu privire la viitoarea lor relaţie până la sfârşitul anului, existând temerea că, dacă acest lucru nu va fi posibil, atunci după 31 decembrie se va intra în scenariul unui Brexit dur.
Șansele ca Marea Britanie să părăsească UE fără un acord comercial au crescut brusc
În lipsa unui acord până la 31 decembrie, singurele reguli care se vor aplica în privinţa relaţiilor comerciale între parteneri vor fi cele ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Negociatorul-șef al Marii Britanii, David Frost, a declarat că UK nu va deveni “un stat client” în temeiul oricărui acord comercial post-Brexit încheiat cu Uniunea Europeană. Șansele ca după 1 ianuarie 2021 să nu se ajungă la un acorud UK – UE au sporit considerabil.
Înaintea celei de-a opta și ultima rundă de discuții programate cu UE săptămâna următoare, Frost a spus că Marea Britanie “nu va face compromisuri cu privire la elementele fundamentale ale controlului asupra propriilor legi”.
Între timp, Franța a negat că negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, este pe punctul de a fi exclus de liderii UE într-o încercare de a ieși din impas în negocierile comerciale, așa cum a relatat ziarul britanic Daily Telegraph.
Șansele ca Marea Britanie să părăsească UE fără un acord comercial a crescut brusc, deoarece negocierile au fost amenințate de insistența Londrei în special cu privire la autonomia deplină asupra planurilor sale de ajutor de stat, potrivit negociatorilor și diplomaților.
Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, dar rămâne într-o fază de tranziție în cadrul căreia normele UE se aplică încă până la 31 decembrie, după care fie intră în vigoare un nou regim comercial, fie se va trece la normele stabilite de Organizația Mondială a Comerțului în lipsa unui acord negociat.
Discussion about this post