Consiliul comun pentru bunăstarea imigranților încearcă să câștige o aplicație depusă pentru a convinge Marea Britanie să nu expulzeze cetățenii UE după data de 1 ianuarie 2021, în cazul în care Brexit-ul se termină fără un acord.
Organizația a depus plângerea către comisarul de informații, pentru a le oferi dreptul cetățenilor UE și membrilor non-UE să solicite să trăiască în Marea Britanie în mod legal după ieșirea din Uniunea Europeană.
Consiliul pentru imigranți consideră că, în cazul în care planurile guvernamentale merg înainte, fără modificări, persoanele care au trăit și au lucrat în Marea Britanie legal de ani de zile vor fi incriminate și împiedicate să lucreze, să conducă sau să acceseze beneficii vitale.
În acest caz, proprietarii de locuințe vor face față amenzilor pentru închirierea de locuințe pentru cetățenii UE fără drept de ședere.
Consiliul declară că schema guvernului britanic va obliga un număr mare de cetățeni ai UE și cetățeni din afara UE să rămână fără drept de ședere după 1 ianuare al anului viitor.
Acesta adaugă:
„Ministerul de Interne ar trebui să ia măsurile posibile pentru a proteja oamenii – în schimb, departamentul încearcă să păstreze riscurile în secret.”
„Între ianuarie anul viitor și punctul de întrerupere EUSS la 30 iunie 2021, guvernul britanic va trebui să facă cumva distincția între cetățenii SEE – care au ajuns în Marea Britanie înainte de sfârșitul anului 2020 și care sunt eligibili pentru schemă și cei care au venit după, ceea ce va fi aproape imposibil.
„Am auzit deja despre cetățenii SEE î că li se refuză în mod greșit accesul la cazare și la servicii vitale, deoarece nu pot dovedi statutul prin program. Acest lucru se va agrava abia după ianuarie ”
„Întotdeauna a fost intenția noastră să publicăm Declarația de egalitate politică pentru schema de soluționare a UE și aceasta rămâne în continuare una dintre țelurile noastre ”.
Totodată, UE nu este de acord cu această decizie a guvernului britanic de a avea puterea de a expulza cetățenii europeni după finalizarea Brexit-ului.
Negociatorii-șefi ai Uniunii Europene au respins cererea Marii Britanii de a semna un pact de imigrare, care ar permite guvernului Boris Johnson să expulzeze imigranții în alte țări europene.
Perioada de tranziție a Brexitului expiră pe 31 decembie, iar guvernul Marii Britanii va pierde dreptul de a transfera migranți și refugiați în țara UE din care au venit.
Deși Departamentul pentru imigrare de la Londra, Home Office, s-a plâns că regulile UE sunt „prea rigide, inflexibile și ultra-folosite de avocații migranților și activiștilor”, cabinetul premierul britanic încearcă să implementeze la nivel intern sistemul european în materie de refugiați și imigranți.
Statele membre UE au elaborat un plan care să îi permită Marii Britanii să reia Convenția de la Dublin (așa-numita The Dublin III regulation) și în afara Uniunii Europene.
Discussion about this post