Cetățenii UE din Marea Britanie nu vor mai putea solicita beneficii – inclusiv credit universal – timp de cinci ani.
Secretarul pentru muncă și pensii, Thérèse Coffey, a anunțat noul sistem de beneficii post-Brexit.
Acesta înseamnă că toți imigranții sunt tratați la fel – indiferent de unde au sosit.
Conform noilor reguli, alocațiile pentru copii nu vor mai fi plătite pentru copiii care nu locuiesc în Marea Britanie.
Coffey a salutat sistemul de asistență socială post-Brexit ca unul care „restabilește corectitudinea” prin „tratarea în egală măsură a migranților din UE și din afara UE”.
Ea a spus:
„Este corect ca oamenii care se stabilesc în Marea Britanie să plătească în sistemul fiscal pentru o perioadă rezonabilă de timp înainte de a putea accesa sistemul de beneficii”.
Anterior, europenii puteau solicita beneficii în primul an de viață în Marea Britanie.
Noile reguli vor intra în vigoare de la 1 ianuarie pentru oricine se mută în Marea Britanie începând cu anul viitor.
Coffey a spus:
„Marea Britanie a văzut sfârșitul liberei circulații și intrarea în vigoare a unor norme mai echitabile privind beneficiile pentru noii migranți din UE”
De asemenea, va fi introdus un sistem de imigrare bazat pe puncte, ceea ce înseamnă că europenii care doresc să se mute în Marea Britanie vor trebui să vorbească engleza și să aibă o ofertă de muncă.
În schimb, șansele migranților din UE de a obține o viză de muncă vor fi aceleași ca și pentru solicitanții din alte părți.
Cetățenii UE care locuiesc deja în Irlanda și oamenii din Irlanda nu vor fi afectați de noile reguli.
Guvernul a dezvăluit că înainte de referendumul Brexit din 2016, au fost plătite alocații pentru 32.000 de copii care nu locuiesc în Marea Britanie.
Viaţa a sute de mii de cetățeni ai UE care trăiesc și muncesc în Marea Britanie, printre care și romani, se va schimba complet după 30 iunie, când vor intra în vigoare noi reguli.
Termenul limită actual pentru depunerea de cereri în sistemul de înregistrare a cetăţenilor UE în vederea obţinerii noului statut de şedere în Regatul Unit (EU Settlement Scheme, EUSS) este 30 iunie.
Obţinerea acestui statut le-ar permite să continue să trăiască şi să muncească în Marea Britanie, odată ce perioada de tranziţie post-Brexit şi de liberă circulaţie s-a încheiat.
Riscurile pentru cetăţenii UE care nu depun cerere în EUSS până la termenul de 30 iunie vor fi radicale – ei nu vor mai putea să lucreze, să studieze, să solicite prestaţii sociale, să conducă o maşină sau să-şi deschidă un cont bancar. Pe scurt, vieţile le vor fi date peste cap.
Zeci de mii de cetăţeni eligibili care trăiesc în Regatul Unit încă nu au depus cerere.
Ultimele date oficiale indică 5,4 milioane de cereri depuse pentru un statut de rezident în Marea Britanie, din care 4,9 milioane au fost aprobate.
Discussion about this post