În cadrul planurilor de a pune capăt liberei circulații la 1 ianuarie, cetățenii UE vor avea nevoie de viză pentru a lucra, pentru a închiria o casă sau pentru a utiliza servicii publice – în ciuda faptului că li se va cere doar un pașaport înainte de termenul limită pentru depunerea cererilor de statut stabilite în iunie 2021.
Grupul de 3 milioane, reprezentând cetățeni ai UE din Marea Britanie, a descris noile obstacole drept potențial „devastatoare”, pe fondul a numeroase aplicări pentru securitatea suplimentară oferită de cetățenia britanică.
Oamenii erau acum „la îndemâna” ofițerilor de imigrare folosindu-și discreția – când lipsa CSI a dus la respingerea unei treimi din cererile de rezidență în trecut – și după ce au plătit o taxă de cerere de 1.300 de lire sterline.
Legea prevede că, începând din ianuarie 2021, cetățenii din UE, dar și din Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția nu mai au drept de muncă automat pe piața britanică a muncii.
Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană anul acesta pe 31 ianuarie, după ce a făcut parte timp de 47 de ani din blocul comunitar. Până la sfârșitul anului este în vigoare o perioadă de tranziție, în care Regatul Unit rămâne parte din piața unică și din uniunea vamală, respectând în acest timp reglementările din UE.
Noul proiect de lege privind migrația nu precizează criteriile care trebuie îndeplinite de cetățenii europeni care doresc să lucreze pe viitor în Marea Britanie.
Guvernul Johnson a prezentat însă deja în februarie un sistem pe bază de puncte, care favorizează accesul pe piața britanică a muncii a persoanelor cu înaltă calificare, care au deja o ofertă de angajare în Marea Britanie și care au cunoștințe bune de limba engleză.
Guvernul britanic trece la fapte și dorește prin prisma Brexit-ului să reducă numărul de imigranți din Marea Britanie. Totodată, cetățenilor UE din Marea Britanie riscă să le fie refuzată cetățenia deplină după ce Guvernul a impus noi reguli șocante, relatează The Independent.
Ministrul de Interne, Priti Patel, a declarat că noul sistem de imigrare va fi „mai sustenabil, mai corect și mai simplu”. Sistemul ar urma să joace un „rol esențial” în redresarea economiei britanice după pandemia de coronavirus.
Aceste planuri reprezintă cea mai amplă reformare a legii migrației în Marea Britanie din ultimii 50 de ani. Deocamdată, economia britanică depinde în mare măsură de lucrătorii străini, mai ales de cei din estul Europei, printre care și cei români. Aceștia lucrează cu precădere în construcții și în sectorul sanitar.
Noile reguli vin după critici conform cărora statutul stabilit – departe de a proteja toate drepturile persoanelor cele mai afectate de Brexit, așa cum se pretinde – nu va trata cetățenii UE ca egali.
Joi, s-a dezvăluit că numărul de cereri pentru statutul de soluționare s-a deteriorat odată cu închiderea liniilor de consiliere telefonică și a centrelor de scanare din cauza blocării Covid-19.
Și guvernul a refuzat pledoarii pentru a le oferi cetățenilor UE aceeași dovadă fizică a dreptului lor de a rămâne ca și alți imigranți – în loc să se bazeze pe un sistem digital – pentru a preveni „un alt scandal Windrush” în anii următori.
Se așteptau reguli rapide pentru aproximativ 3,6 milioane de persoane care solicită în prezent să rămână în Marea Britanie, deoarece multe persoane caută securitatea suplimentară a drepturilor de rezidență permanentă.
Însă, în condițiile în care schimbările au scăzut vineri, unor cetățeni UE li s-a spus acum să producă alte dovezi că trăiesc în Marea Britanie legal – chiar și după ce au asigurat așa-numitul „statut stabilit”.
Cerințele includ să dovedească că au încheiat o asigurare globală de sănătate (CSI) pentru a acoperi orice perioadă de șomaj, atunci când nu exista o astfel de cerință la acea vreme.
Acest lucru a fost necesar pentru statutul stabilit până când a fost abandonat de Theresa May în urmă cu trei ani, după critici răspândite – dar acum este reînviat pentru reședința permanentă, calea către cetățenia deplină.
Discussion about this post