„Programul de rezidenţă” pentru cetăţenii U.E. din Marea Britanie este definit pe site-ul guvernului britanic ca „un sistem simplu şi uşor de utilizat”.
Este, în special pentru cei familiarizaţi cu internetul. Durează doar câteva minute pentru a finaliza parcurgerea diverselor ecrane.
În general, există un răspuns în scurt timp.
Dacă milioane de oameni nu au avut probleme, există un procent care încă trăieşte în nesiguranţă: termenul-limită pentru depunerea cererii a fost în iunie 2021, totuşi – potrivit Ministerului de Interne – aproximativ 483.200 de persoane încă aşteaptă să ştie dacă cererea lor este aprobată.
Iar mulţi dintre solicitanţi sunt români, care alături de polonezi şi italieni asigură Top 3 populaţii rezidente în Marea Britanie.
Executivul i-a asigurat pe europenii din Regatul Unit că drepturile lor sunt protejate şi că vor fi luate în considerare şi înregistrările peste limita maximă.
Întârzierile se datorează, a explicat un purtător de cuvânt, din cauza „cantităţii de cereri primite”, mai mult de şase milioane de la începerea programului.
Au fost implementate resurse suplimentare. Între timp, însă, abordarea guvernului nu se reflectă în lege, care îi protejează doar pe cei care au depus candidatura înainte de termenul limită.
Cu Brexit, statutul stabilit – sau, pentru cei care au locuit în Marea Britanie de mai puţin de cinci ani, statutul pre-stabilit – este necesar pentru a avea acces la servicii şi beneficii, de la sănătate la pensionare, precum şi la muncă, închiria casă, călătorii şi aşa mai departe.
A nu avea documentele în ordine este o problemă serioasă. Fără acte în regulă, unii vor fi expulzaţi, alţii vor pleca de bună voie. Iar criza de forţă de muncă este deja acută în Marea Britanie.
Dintre cererile primite de guvern, majoritatea au avut succes: 2,8 milioane de cetăţeni europeni au obţinut statutul de rezident, 2,3 milioane pre-rezident (acesta din urmă va trebui să depună o nouă cerere pentru saltul la categoria permanentă).
De asemenea, trebuie amintit că permisul este legat de paşaport şi că de fiecare dată când documentul este reînnoit, datele trebuie comunicate la Home Office şi documentaţia actualizată. Aceasta este pentru fiecare membru al familiei, fără limită de vârstă (inclusiv copii).
Cu toate acestea, întârzierile sunt principala preocupare a Grupului 3 Milioane – asociaţia pentru drepturile cetăţenilor europeni din Regatul Unit creată după referendumul din mai 2016 – care vorbeşte despre sute de cazuri de persoane oprite la frontieră sau lăsate fără muncă din cauza la lipsa documentelor.
„O jumătate de milion de cereri încă fără răspuns sunt multe”, subliniază Luke Piper, unul dintre directorii grupului. „Este o problemă considerabilă să nu poţi dovedi că ai dreptul să trăieşti în propria ţară”, adaugă acesta.
Discussion about this post