Guvernul va face modificări legislative care să permită măsuri rapide în contextul situației tensionate din Ucraina, a anunțat luni ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu.
Sursele guvernamentale au precizat că un proiect de lege în acest sens este pe circuitul de avizare, iar forma finală va fi pusă în transparență publică.
Potrivit draftului de act normativ, CSAT poate impune situația de criză în zilele ce urmează, la propunerea ministrului Apărării.
Una dintre prevederi este că rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război va fi formată din toți bărbații români cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.
O altă prevedere din proiect este că cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cei încorporabili, adică între 20 și 35 de ani, dar și bărbații cu vârste între 35 și 63 de ani, spune sursa citată.
Situația de criză este definită drept situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități care perturbă sau amenință condițiile de viață sau stabilitatea politică, economică și socială.
Liderii coaliției de guvernare vor discuta astăzi, luni, 7 martie, despre un proiect de lege care să permită Guvernului să ia decizii rapide de securitate națională.
Pe scurt, noua reglementare va primi titulatura de “stare de criză”. Proiectul vizează și gestionarea crizei refugiaților de război din Ucraina, potrivit surselor citate.
Astfel, structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO.
Potrivit proiectului de lege la care a lucrat guvernul în ultimele zile, această situaţie de criză va fi instituită la propunerea ministrului Apărării, va trebuie avizată de premierul în funcţie şi va fi introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Starea de criză va fi instituită în momentul în care, potrivit proiectului de lege, societatea se confruntă cu apariţia sau iminenţa apariţiei unor incidente care sunt menite să afecteze sau să pună în pericol condiţiile de viaţă, stabilitatea politică, economică, socială, securitatea sau apărarea ţării sau să pună în pericol orice alte valori constituţionale.
Aceasta este definiţia care se regăseşte în proiectul de lege şi care urmează, potrivit surselor, să fie adoptată săptămâna aceasta într-o sedinţă de Guvern. Şi Parlamentul este pregătit să adopte acest poiect de lege în procedură de urgenţă.
Prin situaţie de criză în domeniul securităţii şi apărării naţionale se întelege situaţia în care societatea se confruntă cu mari dificultăţi generate de apariţia sau iminenţa apariţiei unuia sau mai multor incidente pe teritoriul naţional, la nivel regional sau internaţional, sau de ameninţări, riscuri sau vulnerabilităţi prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitate politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţionala, precum şi alte valori constituţionale care impun adoptarea de măsuri de răspuns la criză, prin acţiune unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlaturarea cauzelor, gestionarea efectelor şi revenirea la starea de normalitate.
Discussion about this post