Marea Britanie nu este pregătită pentru creșterea uriașă a prețurilor alimentelor și penuria de bunuri esențiale declanșate de războiul din Ucraina, se teme șeful unui organism consultativ guvernamental.
Ian Wright a declarat pentru The Independent despre îngrijorările tot mai mari că nu există un plan adecvat pentru un viitor „înfricoșător” al aprovizionării cu alimente, avertizând:
„Va fi o criză mai mare decât energia”.
Blocada porturilor de la Marea Neagră a lăsat blocate 25 de milioane de tone de cereale în Ucraina – iar foametea amenință acum cele mai sărace țări, cu implicații grave pentru Marea Britanie, care se bazează pe importurile de alimente.
Uleiul de gătit, mâncăruri gata preparate, biscuiți și maioneză, sunt produse deja raționalizate, în timp ce creșterea prețurilor la îngrășăminte și la hrana animalelor afectează producția internă.
De asemenea, rezervele de alimente donate de organizații caritabile și grupuri comunitare – coordonate de o organizație fără finanțare guvernamentală – se vor epuiza pe măsură ce alte milioane de oameni se vor aduna la cantinele sociale și adăposturile pentru persoanele care stau în stradă.
Wright a spus:
„Nu cred că guvernul a înțeles pe deplin implicațiile tuturor acestor lucruri. Lucrurile ar putea deveni destul de înfricoșătoare, cu creșteri semnificative ale prețurilor și în ceea ce privește sărăcia alimentară.”
Uniunea Națională a Fermierilor (NFU) și organizația de redistribuire a alimentelor FairShare, îi acuză pe miniștri că permit risipa a 2 milioane de tone de alimente comestibile în fiecare an.
Minette Batters, președintele NFU, a declarat că guvernele succesive au neglijat producția de alimente.
„Putem și ar trebui să producem mai mult, atât în țară, cât și în străinătate. Avem nevoie doar de o strategie alimentară adecvată adoptată de guvern”, a spus Batters.
Boris Johnson a fost îndemnat să-l copieze pe Joe Biden și să organizeze un „summit al foamei” pentru a concentra atenția asupra crizei – dar No 10 încă nu a răspuns, poate dezvălui The Independent.
De asemenea, miniștrii au ignorat cererile din partea a două comitete comune de a numi un „ministru al sărăciei alimentare” care să conducă prin acțiuni interdepartamentale pentru a asigura aprovizionarea.
Minister Mediului, Alimentației și Afacerilor Rurale (DEFRA) este, de asemenea, sub presiune pentru a stimula „hrana de casă”, prin protejarea prețurilor la fermă pentru fermierii afectați de creșterea facturilor la îngrășăminte și furaje.
Deși Marea Britanie furnizează 60% din alimente, aceasta este o medie anuală – iar proporția scade mai aproape de 40% pe măsură ce se apropie iarna.
Cu toate acestea, DEFRA susține că Regatul Unit are „un lanț de aprovizionare cu alimente foarte rezistent, care a făcut față cu bine pentru provocărilor fără precedent”.
„Suntem în mare parte autosuficienți în producția de grâu, autosuficienți în carne de vită, complet autosuficienți în lapte lichid, producem mai mult miel decât consumăm și suntem, de asemenea, aproape de 100 la sută auto-suficienți în carnea de pasăre”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului.
Discussion about this post