Ambasadorului Albaniei în Marea Britanie, Qirjako Qirko, a declarat pentru The Guardian că, dacă guvernul britanic dorește, Albania ar putea pune la dispoziție imediat 5.000 de șoferi.
Potrivit acestuia, șoferii albanezi ar fi gata să lucreze chiar și fără plată pentru a-și arăta recunoștința față de Marea Britanie.
El a declarat că populația e recunoscătoare Marii Britanii care a făcut foarte multe pentru etnicii albanezi, mai ales în intervențiile de salvare a acestora din Kosovo.
El a mai spus că la acest moment trăiesc în Albania circa 150.000 de cetățeni albanezi care ar fi gata să își arate recunoștința pentru gazdele britanice.
Potrivit The Guardian, un număr semnificativ al imigranților albanezi nu sunt declarați, astfel că ar fi imposibil de știut câți dintre ei sunt calificați ca șoferi de vehicule grele.
Albania, una dintre cele mai sărace țări din Europa, speră să adere la UE, dar în 2019 Franța a blocat deschiderea negocierilor de aderare. În 2017, de două ori mai mulți albanezi decât alți străini au fost prinși ca pasageri clandestini în porturile din Marea Britanie, arată cifrele Ministerului de Interne.
Anul acesta, ministrul de interne, Priti Patel, a semnat un acord pentru a elimina cetățenii albanezi care nu au dreptul de a se afla în Regatul Unit.
Ambasadorul Qirko i-a îndemnat pe britanici să îi vadă pe albanezi mai degrabă ca un atu decât ca o problemă, spunând că sunt prea des prezentați ca membri ai bandelor, traficanți de substanțe și de persoane, inclusiv de către organismele guvernamentale.
El a spus: „Desigur, există unii oameni din comunitatea mea care sunt implicați în activități ilegale, dar de ce este atât de necesar să menționăm naționalitatea lor? Naționalitatea nu are nimic de-a face cu ilegalitățile. Nu spui că cineva este un rău făcător gay sau lesbiană, așa că de ce să spui că există „rău făcători albanezi”?”
Francezii nu sunt de acord cu angajarea albanezilor
De partea cealaltă a Canalului, francezii de la Les Routiers au comentat că transportul de produse ADR, care necesită ani de instruire și experiență, nu ar putea fi dat pe mâna unor voluntari fără pregătire și nici experiență, astfel că iau anunțul drept o „intoxicare de presă”, un mod prin care comunitatea albaneză încearcă să-și îmbunătățească imaginea.
Francezii reamintesc vecinilor că „tocmai acest aflux de imigranți a determinat majoritatea britanicilor să voteze pentru un Brexit care se dovedește a fi dezastruos”.
În ciuda lipsei de consistență a acestor informații, sunt totuși sindicate franceze care le folosesc ca pretext pentru a cere renegocierea salariilor șoferilor și a amenința din nou cu greva dacă transportatorii francezi ar apela la imigranți pentru angajare.
Discussion about this post