Cetăţenii Uniunii Europene care au condamnări penale mai mari de un an de închisoare nu vor mai putea intra în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021, a anunțat Ministrul britanic de Interne. Măsura intră în vigoare odată cu încetarea libertății de mișcare în Regatul Unit, ca urmare a ieșirii din UE.
Regulile care se vor aplica cetățenilor UE de la 1 ianuarie 2021 sunt cele care se aplică deja cetățenilor non-UE. Interdicția de intrare pe teritoriul Marii Britanii de va aplica următoarelor categorii de cetățeni UE:
- Infractori care au o condamnare de cel puțin un an de închisoare
- Infractori care au o condamnare mai mică de un an de închisoare, în cazul cărora Ministerul de Interne face o evaluare a întregului cazier penal și verifică dacă au legături de familie în UK
- Cetățeni UE care nu au fost condamnați la închisoare, dar care au comis acte de hărțuire sexuală, de exemplu, sau al căror comportament se consideră că este împotriva binelui public
- Cetățeni UE care au o condamnare de orice fel în ultimele 12 luni și vor să intre pe teritoriul marii Britanii pentru prima dată
„Pentru prea mult timp, regulile UE ne-au forțat să primim în țară infractori periculoși din străinătate, care abuzează de valorile noastre și ne amenință stilul de viață.
Marea Britanie va fi mai sigură mulțumită unui control mai ferm și mai corect la graniță safer, unde infractorii din străinătate vor fi supuși acelorași reguli, indiferent de naționalitate”, a declarat ministrul britanic de Interne Priti Patel, conform unui comunicat al ministerului.
Cetățenii UE vor putea fi expulzați pentru infracțiuni minore, în ciuda faptului că aceștia au permis de a rămâne, arată planul de imigrație post-Brexit al Ministrului de Interne britanic, Priti Patel.
Normele care permit expulzarea infractorilor străini, dacă reprezintă o amenințare pentru Marea Britanie, vor viza în special hoții de buzunare și pe cei care fură din magazine, și vor fi aplicate începând cu prima lună din anul următor.
Modificarea legislativă se va aplica tuturor celor peste 3 milioane de cetățeni ai UE din Marea Britanie, în procesul de acordare a dreptului de ședere.
Colin Yeo, avocat de imigrare, a avertizat că decizia este „o schimbare majoră” în legea actuală care necesită „o evaluare a proporționalității și o amenințare actuală din partea persoanei care se confruntă cu deportarea”.
Mă așteptam ca numărul cetățenilor UE deportați să crească substanțial începând cu ianuarie 2021.
Măsura îi va viza chiar și pe cetățenii UE născuți în Marea Britanie – sau aduși aici în copilărie – dacă nu au dobândit cetățenia britanică, de exemplu, deoarece părinții lor nu pot dovedi că erau stabiliți aici la nașterea acestora.
A declarat Yeo, citat de The Independent.
Discussion about this post