Va fi o criză a veniturilor în Marea Britanie mai mare decât cea din anii 1970, din cauza creșterii prețurilor la energie, a avertizat Banca Angliei.
Se așteaptă ca cetățenii și afacerile britanice să fie supuse unor presiuni severe, din cauza creșterii costului vieții, pe măsură ce creșterea economiei încetinește.
Potrivit Oficiului Național de Statistică, 51% dintre britanici cheltuiesc mai puțin pe produse neesențiale, 34% economisesc consumul de gaz și electricitate, în timp ce 31% cheltuiesc mai puțin pe alimente și alte produse esențiale.
„Este într-adevăr un șoc istoric pentru veniturile reale”, a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, la un eveniment organizat la Bruxelles.
„Șocul din cauza prețurilor energiei în acest an va fi mai mare decât în oricare an din anii 1970”, a adăugat el.
Prețul petrolului și al gazelor a crescut enorm după invazia Rusiei în Ucraina. Țițeiul a urcat la 120 de dolari pe baril la un moment dat în martie, iar gazul natural din Europa a doborât un maxim istoric, urcând aproape de 4.000 de dolari pentru mia de metri cubi.
UE și Marea Britanie s-au angajat să nu mai cumpere energie rusească pentru a lipsi Moscova de numerar.
Londra s-a angajat, de asemenea, să elimine treptat importurile de petrol rusesc – care reprezintă 8% din cererea totală de petrol din Regatul Unit – în cursul anului.
Dependența Marii Britanii de gazul natural rusesc este mică, cu mai puțin de 4% din gazul său primit din Rusia. Dependența UE de gazul natural rusesc este de zece ori mai mare, la aproximativ 40%.
Creșterea prețurilor la energie a determinat creșterea costului vieții în Marea Britanie, cifrele oficiale sugerând că prețurile au crescut cu 6,2% în ultimul an, până în februarie – cea mai rapidă rată de creștere din ultimii 30 de ani.
Banca Angliei a avertizat mai devreme că inflația ar putea atinge două cifre în acest an, pe fondul creșterii prețurilor la energie.
Criza energetică din anii 1970 a avut loc când Europa de Vest și SUA s-au confruntat cu o penurie substanțială de țiței și prețuri mari.
Cele mai grave două evenimente din acea perioadă au fost criza petrolului din 1973, care a dublat prețul țițeiului de patru ori în câteva luni, după embargoul OPEC, pe fondul celui de-al patrulea război arabo-israelian și criza energetică din 1979, cauzată de Revoluția iraniană, care a declanșat întreruperi ale exporturilor de petrol din Orientul Mijlociu.
Discussion about this post