Mii de cetățeni ai UE se confruntă cu deportarea, cu excepția cazului în care guvernul le dă dreptul automat de a rămâne în Marea Britanie, au avertizat parlamentarii, informează Sky News.
În cadrul procesului actual, cetățenii UE trebuie să solicite „statutul stabilit” pentru a rămâne și a putea locui și munci în Marea Britanie după finalizarea Brexit-ului.
Libertatea de circulație se va încheia la începutul anului viitor.
Dar Ian Blackford, liderul Westminster al SNP, și alți politicieni, printre care Alistair Carmichael din Liberal Democrații, Adam Price din Plaid Cymru, Caroline Lucas din Partidul Verde și Colum Eastwood din SDLP sunt îngrijorați de faptul că pandemia COVID-19 a întrerupt procesul de aplicare.
Ei doresc să se pună în aplicare sistemul de sprijin pentru solicitanți și doresc ca miniștrii să acorde un „drept automat de ședere pentru cetățenii UE” – garantat sub forma unei noi legi.
Într-o scrisoare adresată primului ministru Boris Johnson, aceștia au spus:
„Criza coronavirusului a demonstrat că societatea noastră funcționează în continuare cu ajutorul muncitorilor al căror rol este adesea trecut cu vederea sau neapreciat, de la muncitori agricoli până la muncitorii de la magazin și șoferi de livrare la asistenți medicali.
„O mare parte din acești lucrători sunt imigranți.
„Ar trebui să fie o problemă de rușine la nivel național faptul că mulți dintre eroii și eroinele crizei coronavirusului care sunt de origine străină, s-au simțit atât de nepoftiți în această țară prin tonul și conținutul dezbaterii noastre naționale privind imigrația”.
Răspunzând, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat că schema de statut stabilită este „ușoară” pentru cei care doresc să depună cererea și „le oferă dovezi sigure pe care le pot folosi pentru a demonstra dreptul lor la muncă, studiu, locuință și beneficii”.
Până în prezent, s-au depus aproximativ 3,81 milioane de cereri, din care 3,59 milioane au fost finalizate, arată ultimele cifre până în iulie 2020.
Numărul de persoane care au primit statutul este de 2.041.200, în timp ce 1.475.500 au primit statutul pre-stabilit, cu 4.600 de cereri respinse, 36.500 retrase sau nule și alte 34.900 considerate nevalabile.
Cel mai mare număr de cereri primite au fost de la cetățeni polonezi, români și italieni.
Site-ul guvernului spune că „procesarea cererilor durează mai mult decât de obicei din cauza coronavirusului”.
Odată ce anumiți cetățeni UE au locuit în Marea Britanie timp de cinci ani, pot solicita statutul complet stabilit.
Cei cu orice tip de statut pot lucra în Marea Britanie, pot folosi NHS gratuit, dacă pot în acest moment, se pot înscrie în educație sau pot continua să studieze, să acceseze fonduri publice precum prestații și pensii, dacă sunt deja eligibili, și călătoresc în și din Marea Britanie.
Regatul Unit şi Uniunea Europeană au anunţat luni seară, că nu au ajuns încă la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit, iar premierul britanic, Boris Johnson, urmează să se deplaseze la Bruxelles în zilele următoare.
Discussion about this post