În Marea Britanie, problemele de aprovizionare s-au amplificat din cauza crizei de mână de lucru, în special în transportul rutier, o problemă agravată de Brexit.
Brexitul complică intrarea în Regatul Unit a lucrătorilor europeni, mai ales în domeniul logisticii sau al industriei alimentare.
Guvernul britanic a anunţat marţi că amână introducerea controalelor vamale complete asupra importurilor provenite din Uniunea Europeană (UE).
Acesta este un demers „pragmatic”, în condiţiile în care Marea Britanie se confruntă deja cu dificultăţi de aprovizionare.
Pentru a acorda mai mult timp întreprinderilor să se adapteze, aceste reguli vor fi amânate până la 1 ianuarie.
Guvernul a decis de asemenea ca, în pofida faptului că declaraţiile şi controalele vamale vor fi introduse la 1 ianuarie 2022 după cum era prevăzut, declaraţiile în materie de siguranţă şi securitate, cum sunt certificatele fitosanitare, să nu fie cerute înainte de 1 iulie 2022.
„Dorim ca întreprinderile să se concentreze mai degrabă pe relansarea lor de după criza sanitară decât să se confrunte cu noi exigenţe la frontieră şi din acest motiv am stabilit un nou calendar pragmatic pentru introducerea de controale complete la frontieră”, a declarat ministrul pentru Brexit, David Frost, într-un comunicat.
„Întreprinderile vor avea acum mai mult timp pentru a se pregăti pentru aceste controale ce vor fi puse în aplicare progresiv pe parcursul anului 2022”, a adăugat Frost.
Criza sanitară a provocat probleme de aprovizionare în Regatul Unit, care se resimt mai ales în sectorul agroalimentar, unde noi reguli privind importul de produse de origine animală ar urma să fie introduse începând cu luna viitoare.
Directorul însărcinat cu Europa la organizaţia patronală CBI, Sean McGuire, consideră că această amânare ”va ajuta la o relaxare a presiunii asupra lanţurilor de aprovizionare înainte de Crăciun, o perioadă încărcată în mod tradiţional pentru vânzătorii cu amănuntul”.
”Însă impactul va fi efemer, mai puţin dacă această perioadă suplimentară va permite să se avanseze în dificultăţile cu care se confruntă întreprinderile”, avertizează CBI, care pledează în vederea încheierii unui ”acord veterinar, care să evite majoritatea controalelor şi care să reflecte natura unică a comerţului între Regat şi UE”, consideră patronatele.
CBI îndeamnă, de asemenea, Guvernul să relaxeze reglementările cu privire la imigraţie.
Magazinele și supermarketurile din Marea Britanie angajează 100.000 de sezonieri români și bulgari, de acest Crăciun.
Tesco a anunțat pe 08 octombrie, că are disponibile 30.000 de posturi part-time.
De asemenea, sunt mii de locuri de muncă disponibile la Sainsbury’s, Royal Mail, John Lewis, Morrisons, Amazon și Aldi.
Cu toate acestea, este posibil ca supermarketurile să se lupte cu lipsa forței de muncă ce amenință să distrugă Crăciunul, arată Metro.
Există deja două milioane de anunțuri de locuri de muncă în toată Marea Britanie.
Discussion about this post