Autoritatea de reglementare a pieței de energie, Ofgem, a anunțat vineri o majorare cu 80% a plafonului maxim de preț până la care furnizorii pot scumpi electricitatea și gazele pentru consumatori începând din octombrie.
Prin urmare, pentru circa 24 de milioane de gospodării care nu au un contract de energie cu preț fix cu furnizorul lor, plafonul de preț va crește de la 1 octombrie la o medie de 3.549 de lire pe an, față de 1.971 de lire în prezent.
Situația este de așteptat să se înrăutățească din ianuarie 2023, când plafonul va fi actualizat din nou, cu facturi medii care vor putea depăși 5.000 de lire sau chiar mai mult, urmând să crească încă o dată în aprilie, pentru a scădea apoi în iulie și octombrie, adică la următoarele ajustări ale plafonului.
Cele mai cunoscute două firme de consultanță în energie care fac previziuni privind evoluția pieței și-au recalculat deja estimările.
Cornwall Insight prevede acum că în ianuarie plafonul va ajunge la 5.387 de lire în ianuarie și va crește la 6.616 de lire în aprilie, în timp ce Auxilione, cealaltă firmă, prevede că plafonul va fi de 5.405 de lire în ianuarie și de 7.263 de lire în aprilie.
Pentru comparație, plafonul fusese fixat la 1.162 lire în aprilie 2020, după care a scăzut la 1.042 lire în octombrie 2020 și a a crescut ulterior la 1.138 lire în aprilie 2021, la 1.277 lire în octombrie 2021 și apoi la 1.971 lire în aprilie 2022.
Ofgem a pus această majorare fără precedent a plafonului pe seama creșterii prețurilor globale la gazele naturale, după ridicarea restricțiilor și după ce Rusia a limitat livrările.
O astfel de majorare a plafonului de preț va arunca însă probabil milioane de oameni în sărăcie energetică, obligându-i să aleagă între a se încălzi sau a mânca, spun experții în combaterea sărăciei.
Însuși șeful Ofgem, Jonathan Brearley, recunoaște că majorarea masivă a plafonului de preț este „devastatoare” pentru gospodării.
„E ceva ce depășește capacitatea de acțiune a autorității de reglementare. Mai sunt zece zile până când vom avea un nou prim-ministru. Următorul guvern va trebui să acționeze urgent pentru a rezolva problema”, a spus Brearley.
Premierul în exercițiu Boris Johnson a promis că viitorul guvern va anunța luna viitoare un sprijin suplimentar pentru consumatorii care se confruntă cu facturile la energie.
El a spus că formele de sprijin deja anunțate pentru toamnă, cum ar fi plata de 650 de lire pentru cele mai vulnerabile opt milioane de gospodării sau plata de 300 de lire pentru pensionari, vor fi „în mod clar suplimentate cu bani pe care guvernul îi va anunța în septembrie”, a transmis The Guardian.
Johnson n-a oferit însă detalii despre acești bani suplimentari, ci doar a precizat că guvernul nu poate plafona facturile pentru „absolut toată lumea” și că ar trebui să se concentreze doar pe consumatorii cei mai vulnerabili.
Discussion about this post