Uniunea Europeană a propus miercuri Marii Britanii un pachet de măsuri pentru a facilita tranzitul de mărfuri către Marea Britanie.
Dar pare puţin probabil să pună capăt tensiunilor legate de regulile comerciale post-Brexit pentru provincie, întrucât nu a oferit reformele cerute de Londra, transmite Reuters.
Executivul UE a declarat că măsurile ar putea reduce la jumătate documentele vamale şi ar putea reduce cu 80% controalele la carne, lactate şi alte produse alimentare care vin din Marea Britanie, informează News.ro.
Noile norme UE ar asigura ca fluxul de medicamente, în special genericele, să nu fie perturbat.
„Ne-am întors complet regulile cu capul în jos şi pe dinăuntru pentru a găsi o soluţie solidă”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic despre propunerea referitoare la medicamente.
În timp ce face parte din Regatul Unit, Irlanda de Nord a rămas pe piaţa unică a UE pentru bunuri, de la plecarea Marii Britanii din UE, ceea ce înseamnă că exporturile sale către restul blocului de 27 de naţiuni nu se confruntă cu controale vamale, tarife sau acte.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, care supraveghează relaţiile post-Brexit cu Marea Britanie, a declarat că acordul oferă întreprinderilor din Irlanda de Nord ce este mai bun din ambele lumi.
Cu toate acestea, rezultatul este o frontieră vamală eficientă în Marea Irlandei, perturbând comerţul din restul Regatului Unit către Irlanda de Nord şi supărându-i pe unioniştii pro-britanici ai provinciei.
Sefcovic a declarat pentru Reuters că este de părere că propunerile ”bifează toate casetele” prin soluţionarea problemelor şi menţinerea deschisă a frontierei Irlandei de Nord cu Irlanda, membră a UE.
„Această nouă implementare alternativă a protocolului … are grijă şi de cârnaţi”, a spus el, referindu-se la discuţiile despre un ”război al cârnaţilor”, determinat de interdicţia UE de a importa anumite produse din carne.
Sefcovic a spus că nord-irlandezii vor avea acces la cârnaţii preferaţi.
Oficialul UE a spus că pachetul nu trebuie văzut ca o ofertă ”aceptă sau respinge”, ci ca fundamentul unui acord comun cu Marea Britanie. Cu toate acestea, nu va exista următorul pachet dacă acesta ar fi respins.
Comisia spune că, în schimbul concesiilor, UE doreşte partajarea corectă a datelor live, întărirea monitorizării lanţurilor de aprovizionare şi etichetarea pentru a se asigura că produsele britanice nu intră pe piaţa unică a UE printr-o uşă din spate a Irlandei de Nord.
De asemenea, Comisia va stabili planuri pentru a depune eforturi mai mari pentru a explica poziţia şi implicarea cetăţenilor din Irlanda de Nord.
Cu toate acestea, Comisia nu permite renegocierea protocolului care guvernează poziţia comercială unică a Irlandei de Nord, lăsând Bruxelles-ul şi Londra într-un posibil dezacord.
Discussion about this post