Guvernul britanic analizează participarea Regatului Unit la un nou club european al națiunilor, care ar urma să stabilească un cadru de coordonare politică și economică în Europa dincolo de statutul unei țări de membră sau nemembră a UE.
Prima reuniune a așa-numitei Comunități Politice Europene va avea loc la Praga, la 6 octombrie, pentru că în prezent Cehia deține președinția UE, anunță Subiectul.ro.
Oficialii britanici vor să vadă însă mai multe detalii despre reuniune înainte ca prim-ministrul Liz Truss să se angajeze să participe, mai exact fiindcă vor să se asigure că noul grup nu va fi prea dominat de țările sau instituțiile UE.
Comunitatea Politică Europeană este o idee susținută de președintele francez Emmanuel Macron, care a propus-o în luna mai, ca fiind un „nou spațiu de cooperare”, unde membrii ar putea discuta despre securitate, energie și transport, precum și despre circulația persoanelor, în special a tinerilor.Intenția generală este de a stabili un forum european care să depășească limitele UE.
Germania susține și ea crearea acestui nou grup de state, ca și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care în discursul despre starea UE de la 14 septembrie a declarat că „este necesar să creăm un cadru nou pentru țările Europei, dincolo de procesul de aderare la UE”.
Idei similare au fost vehiculate de zeci de ani, dar acesta este primul mare impuls pentru un astfel de proiect, de la Brexit încoace.
Toți cei 27 de membri ai UE ar urma să fie invitați, precum și Marea Britanie, Ucraina, Norvegia, Elveția și Turcia. De asemenea, este posibil să fie invitate șase țări din Balcanii de Vest, precum și Islanda, Liechtenstein, Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan.
Marea Britanie ar dori să vadă prezenți și alți „jucători mari” din afara UE. Există indicii că Londra vrea să consulte și guvernul Ucrainei, precum și conducerea NATO.
Oficialii UE au declarat pentru BBC că un memorandum de notificare privind reuniunea din 6 octombrie a fost trimis guvernelor, urmând să fie trimise invitații oficiale.
O agendă provizorie sugerează că discuțiile se vor axa pe invazia Rusiei în Ucraina, pe economie și pe criza energetică a Europei.
Sunt însă puține detalii despre cum ar arăta Comunitatea Politică Europeană pe termen lung.
Criticii din cadrul UE suspectează că Franța, care în general este sceptică față de ideea de extindere a UE, ar vrea să creeze o „parcare” pentru țările care aspiră să adere la Uniunea Europeană. Liderii UE au insistat însă că noua comunitate de state nu va înlocui actuala politică de extindere a UE.