Cetățenii românii care vor să-şi preschimbe permisele de conducere eliberate în Anglia au de aşteptat.
Până anul trecut, procedura era simplă, verificările fiind făcute prin canalele de comunicare stabilite la nivelul Uniunii Europene.
Din 1 ianuarie, însă, după ieşirea Marii Britanii din UE, procedurile nu mai sunt valabile.
Între cele două state nu există încă acorduri pentru reglementarea situaţiei.
Un număr de 34 de dosare care vizează preschimbarea unor permise de conducere obţinute în Marea Britanie zac nesoluţionate de la începutul acestui an la Direcţia Regim Permise de Conducere Bihor, situaţia fiind similară în toată ţara.
Florin Dumea lucrează în Marea Britanie din 2001 şi s-a întors în ţară anul trecut, după declanşarea pandemiei.
Când a plecat, avea permis de conducere românesc pe care, apoi, l-a înlocuit cu unul emis în Marea Britanie a cărui valabilitate a expirat în luna ianuarie.
A vrut să-l preschimbe cu un permis de conducere românesc, însă solicitarea lui nu a fost rezolvată nici până azi.
„Înţeleg că, în astfel de cazuri, pentru eliberarea unui permis de conducere românesc, autorităţile cer şi primesc de la cele din Marea Britanie un fel de aprobare, în care se arată că nu mi s-a ridicat permisul acolo.
Din cauza Brexit-ului, însă, nu există încă cale de comunicare între Anglia şi România.
Aşa că cererea mea zace acolo, la fel ca alte zeci. Nu mi se eliberează nici măcar o dovadă, să pot conduce în perioada aceasta”, a explicat Dumea.
Problema lui Florin este cu atât mai gravă cu cât are un copil bolnav, care necesită o intervenţie chirurgicală dificilă şi, în lipsa permisului de conducere, a fost obligat să renunţe la operaţia programată în Budapesta.
„Cine ar fi venit cu noi, să ne plimbe pe noi zile în şir în Budapesta? Aşa că am optat pentru Bucureşti, unde preţul intervenţiei este dublu. Asta e”, spune supărat bărbatul care s-a înscris în mai multe rânduri în audienţă la şeful Direcţiei Regim Permise Bihor, Alexandru Laza, dar şi la Prefectură, fără să primească vreun răspuns.
„Toată lumea spune doar că problema este generală, în toată ţara e la fel, şi nu există deocamdată nicio soluţie.
Ar putea dura chiar şi o jumătate de an, timp în care eu sunt privat de un drept al meu”, a mai declarat el, nemulţumit de birocraţia excesivă a sistemului românesc.
„Marea Britanie are o platformă online, unde se pot verifica toate permisele de conducere, cazierul rutier al persoanelor, chiar şi maşinile.
Nu înţeleg de ce nu se poate verifica, acolo, de ce trebuie acorduri internaţionale, dacă acea platformă e publică şi accesibilă din orice colt al lumii”, zice Dumea.
Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Bihor, instituţie în subordinea căreia se află Direcţia Regim Permise, în judeţ s-au înregistrat de la începutul acestui an 34 de cereri privind preschimbarea unor permise de conducere eliberate în Marea Britanie care aşteaptă să fie soluţionate.
Până anul trecut, procedura era simplă, verificările fiind făcute prin canalele de comunicare stabilite la nivelul Uniunii Europene.
Din 1 ianuarie, însă, după ieşirea Marii Britanii din UE, procedurile nu mai sunt valabile, iar între cele două state nu există încă acorduri pentru reglementarea situaţiei.
Astfel, oamenii sunt obligaţi să aştepte, iar funcţionarilor din teritoriu li s-a transmis printr-o dispoziţie internă a directorului Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor, Florin Valeriu Cătană, să îi informeze pe solicitanţi „despre posibilitatea creşterii perioadei de eliberare a noului permis de conducere în funcţie de durata verificărilor”.
Discussion about this post