Cartea de identitate românească reprezintă documentul care atestă identitatea, cetăţenia română şi domiciliul stabil în România şi se eliberează începând cu vârsta de 14 ani, informează Jurnal de Emigrant.
Cetăţenii români care se află în străinătate și nu deţin carte de identitate românească valabilă (din cauza expirării/furtului/deteriorării/schimbării numelui sau a domiciliului) pot efectua la consulatul cel mai apropiat de domiciliul lor o procură specială prin care vor împuternici o persoană din România să facă demersurile necesare în numele lor, pentru obţinerea unei noi cărţi de identitate.
Procura pentru obţinerea cărţii de identitate se autentifică numai la oficiile consulare ale României din străinătate. Pentru eliberarea procurii speciale sunt necesare:
- act de identitate românesc valabil (paşaport, titlu de călătorie sau carte/buletin de identitate);
- 4 fotografii color identice şi de dată recentă mărimea 3 x 4 cm având la bază o bandă albă de 7 mm;
- să cunoaşteţi datele de identificare ale persoanei pe care o împuterniciţi: serie şi numărul cărţii de identitate, data eliberării şi autoritatea emitentă, adresă, CNP, data şi locul naşterii.
Procurile vor fi semnate de solicitant la sediul oficiului consular al României, în prezenţa consulului. Legea nu permite autentificarea procurilor sau declaraţiilor trimise prin poştă, fax sau e-mail.
Cum se obţine procura specială pentru eliberarea cărţii de identitate?
Așa cum s-a menționat anterior, procura de acest tip se întocmește numai la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră (adică nu și la consulate onorifice!), prin prezentare personală, cu programare prelabilă realizată pe www.econsulat.ro și prezentând un act de identitate/pașaport/titlu de călătorie valabil, românesc.
Atenţie: Certificatul de naştere, certificatul de căsătorie sau permisul de conducere nu sunt acte de identitate!
Dacă toate actele de identitate româneşti (carte de identitate/paşaport) sunt expirate, este obligatorie întocmirea unui document de identitate temporar, numit Titlul de călătorie – TC, în baza căruia apoi se poate autentifica şi procura pentru reînnoirea cărţii de identitate.
Titlul de călătorie se emite pe loc, dar este necesară iniţierea şi a unei astfel de cereri, care să fie validată şi programată în aceeaşi zi cu procura.
Cazuri în care se poate solicita cartea de identitate prin procură:
Motivele care sunt invocate și trebuie menționate obligatoriu în textul procurii speciale pentru reemiterea cărţii de identitate sunt:
- termenul de valabilitate a expirat sau expiră în curând;
- se deține buletin de identitate și se dorește preschimbarea în carte de identitate;
- actul este deteriorat, pierdut, furat sau distrus;
- au apărut modificări la datele personale ale titularului (nume, prenume, sexul, data ori locul naşterii), cu indicarea noilor date;
- s-a schimbat adresa de domiciliu (cu indicarea noii adrese!);
- s-au schimbat denumirea sau rangul localităţilor, numele străzii (de domiciliu), au fost renumerotate sau rearondate imobilele,
- au fost înființate noi localităţi sau străzi, cu menționarea acestui fapt;
- s-a atribuit un nou C.N.P.;
- fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului.
DE REȚINUT: Mandatarul va face dovada motivului preschimbării cărții de identitate cu documentele corespunzătoare.
Atenţie! Prima carte de identitate nu se poate obţine prin intermediul unui mandatar.
Autentificarea procurii este scutită de la plata taxelor consulare. Eliberarea se face pe baza programării pe portalul Ghișeul Consular Online.
Pentru a beneficia de acest serviciu, trebuie să urmați următoarele proceduri:
Accesați site-ul: www.econsulat.ro;
Înregistrați-vă pe site prin apăsarea butonului „Înregistrați-vă la Consulat/Cont nou” și urmați pașii descriși;
După autentificare, alegeți serviciul consular dorit, completați datele care vă sunt solicitate și trimiteți cererea;
Accesați din partea de sus a meniului butonul „Cererile mele” și apoi „Programați-vă”.
Discussion about this post