Comisia Europeană (CE) a propus deschiderea negocierilor cu Marea Britanie pentru a permite libera circulație pentru tinerii cu vârste între 18 și 30 de ani, prevedere de care se bucurau milioane de oameni înainte de Brexit.
Oficialii europeni vor solicita acum aprobarea liderilor statelor membre pentru a începe negocierile pentru eliminarea parțială a unuia dintre cele mai controversate elemente ale Brexit-ului, posibilitatea de a locui fără viză în celelalte țări membre.
Conform acordului avut în vedere de Comisia Europeană, atât cetățenii UE, cât și cei din Marea Britanie cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani ar putea rămâne până la 4 ani în țara de destinație, a spus Comisia Europeană.
„Obiectivul ar fi de a ajuta tinerii cetățeni ai UE să călătorească, să lucreze și să locuiască în Regatul Unit, cu reciprocitate pentru tinerii cetățeni britanici”, a spus Comisia.
Mai mult de jumătate dintre britanici (52%) au luat în considerare posibilitatea de a părăsi Marea Britanie pentru oportunităţi de muncă mai bune în străinătate, potrivit unui nou studiu realizat de compania Prograd, specializată în analiza Gen Z, transmite Agerpres.
Acest sentiment a fost deosebit de puternic în cazul celor care lucrează în sănătate (54%), educaţie (52%), avocatură (69%) şi servicii financiare (62%), mulţi dintre aceştia reprezentând lucrătorii cheie din Regatul Unit.
Atunci când au fost analizate motivele care stau la baza dorinţei de a se muta în străinătate, 41% dintre britanici au spus că traiul este prea scump, iar alţi 41% au spus că nu-şi pot permite o casă în Regatul Unit şi că vor să se stabilească în altă parte.
În plus, 37% sunt descurajaţi de impactul economiei asupra potenţialului lor de economisire, iar 29% consideră că ar putea câştiga mai mult în străinătate.
De asemenea, rezultatele au arătat că două din cinci persoane (aproape 40%) consideră că Marea Britanie nu este un loc atractiv pentru tineri.
Întrebaţi care cred că este cel mai mare obstacol financiar pentru tinerii din Regatul Unit, 83% dintre ei au răspuns că este costul vieţii, 64% au menţionat accesul la locuinţe, 58% – salariile mici şi 41% – impozitele ridicate.
Discussion about this post