Un român care a stat cinci ani în Anglia și a vrut să se restabilească acasă, a renunțat la planul său după un an petrecut în România.
În cele din urmă, românul a decis să se întoarcă în Anglia așa că, spune el, și-a luat bilet „doar dus” spre Londra.
Într-un articol publicat în Republica, jurnalistul și scriitorul Octavian Herța explică de a ce a decis să plece înapoi în Anglia după doar un an petrecut în România.
„România e cea mai bună țară pentru cheltuit bani. Zici că-i sugativă, jur, cum pui piciorul aici, cum încep să-ți zboare firfireii din buzunare”, scrie el.
„E nenorocire. Cred că țara asta, când era mică, voia să se facă Dubai atunci când va fi mare. Cu oricâți bani ai veni de dincolo, aici constați că ești sărac. Nu că ne-am fi întors noi cu milioane, dar nici n-am venit cu mâinile în fund. Ei bine, am constatat că eram mai bogați în Londra decât în Râmnicu Vâlcea”.
Herța critică clasa politică din orașul unde a dorit să se stabilească, Râmnicu Vâlcea:
„Dacă nu știați, ăsta-i orașul lui Ali Baba și al celor 40 de hoți. Politicieni, oameni de afaceri și interlopi (de multe ori, 3 în 1), în frunte cu stăpânul inelelor, Faraonul, ales de fiecare dată de cetățeni inconștienți ca să o ia de la capăt cu jefuirea orașului care i se închină până la pământ.”
Nici despre locuitorii orașului nu are cuvinte de laudă, aceștia sunt:
„Bombardieri, spălători de bani pentru clanurile de interlopi, politicieni, oameni de afaceri abonați la banul public, paparude botoxate și siliconate.”
„Vă dați seama cum te simți când vii din Londra, Tokyo sau New York pe strip-ul din Râmnicu Vâlcea City? Ca ultimul sărac, vă spun eu”, a constatat el.
El compară viața din Râmnicu Vâlcea cu cea dintr-un oraș vestit pentru bandele de traficanți:
„Un fel de Medellin, cu sute de Escobari pe care nu-i deranjează nimeni din furăciuni. În loc de favele, ghetouri. În loc de trafic cu substanțe interzise, combinații imobiliare.”
Românul spune că planul lui era să deschidă o afacere în Râmnicu Vâlcea, însă orașul controlat de o mână de afaceriști și politicieni necesită relații solide la nivelul administrației locale.
El se plânge și de faptul că mâncarea în România este din ce în ce mai scumpă, iar facturile sunt din ce în ce mai mari.
Comparativ cu Londra, spune Herța, cu excepția chiriei pe care nu o mai plătea, totul e la fel de scump sau „mai rău ca acolo”.
El spune că nu înțelege cum se descurcă miile de familii cu salarii de mizerie din România:
„Am făcut un calcul sumar: tot ce înseamnă venit sub 1.000 euro pentru o familie, înseamnă sărăcie cruntă. Fără rate la bănci sau alte obligații.”
Octavian Herța spune că România „a devenit un spațiu și mai ostil decât înainte, în care doar șmecheria este pusă la mare preț, în care doar bogații își mai pot permite să trăiască.”
Discussion about this post