Marea Britanie are nevoie de o redresare după criza sanitară și după efectele Brexitului. Guvernul britanic a declarat că are nevoie de muncitori români pentru a redresa economia, cel puțin pentru un an.
Guvernul britanic a declarat că numeroase sectoare economice sunt afectate în momentul de față, princpalul sector afectat fiind cel al construcțiilor.
Pentru a pune țara din nou pe picioare după efectele negative ale Brexitului, guvernul britanic a decis acordarea de locuri de muncă pentru români, fără proceduri suplimentare.
Primarul Londrei, Sadiq Khan, vrea ca guvernul britanic să creeze un mecanism temporar de vize pentru lucrători în construcţii pentru a combate dublul impact al Brexit-ului şi al crizei sanitare asupra acestui sector, a relatat joi media britanică.
Edilul le propune miniştrilor să înfiinţeze un program de „viză de redresare post-criză sanitară” cu o durată de cel puţin un an, menit să ajute sectoarele care se confruntă cu lipsă de personal, inclusiv construcţiile.
Înainte de Brexit, capitala britanică era dependentă de lucrătorii în construcţii migranţi, peste jumătate din mâna de lucru provenind din Uniunea Europeană şi alte ţări, a menţionat Khan.
Potrivit primarului, cifrele oficiale arată că la Londra numărul lucrătorilor din sectorul construcţiilor proveniţi din UE a scăzut cu 54% în perioada aprilie 2017 – aprilie 2020, potrivit Agerpres.ro.
„Reglementarea crizei locuinţelor din Londra a reprezentat pentru mine o prioritate încă de la început (…), dar atât eforturile noastre de redresare post-criză sanitară, cât şi cele de a le asigura londonezilor locuinţe pe care să şi le poată permite cu adevărat pot fi puse în pericol, în lipsa mâinii de lucru calificate”, a atenţionat Khan, subliniind că „guvernul trebuie să privească dincolo de actuala sa abordare îngustă în ce priveşte migraţia şi să admită existenţa acestei crize care afectează deja una din cele mai importante industrii”.
Așadar, accesul pentru românii care vor vrea să vină în Marea Britanie pentru a munci în industrii cheie pentru țară va fi mult mai facil.
Se așteaptă publicarea noilor detalii de către guvernul britanic, după ce va pune la punct toate detaliile privind noile locuri de muncă și vizele aferente.
Accesul pe piața muncii din Regatul Unii, începând cu data de 1 ianuarie 2021, se face cu respectarea condițiilor impuse de noul sistem de imigrare pe bază de puncte (points-based immigration system) care acordă prioritate aptitudinilor profesionale și talentului și nu țării de proveniență a cetățenilor.
Tuturor cetățenilor români (care nu se află sub protecția Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană), pentru accesul pe piața muncii britanice le va fi necesără obținerea unei vize de muncă.
Discussion about this post