Marea Britanie încă crede că poate semna un acord comercial post-Brexit cu UE luna viitoare, potrivit Downing Street, informează BBC.
Purtătorul de cuvânt al premierului a declarat că negociatorii britanici vor „continua să înlăture golurile” atunci când negocierile vor intra în cel de-al șaptelea tur la Bruxelles marți.
Cele două părți rămân împărțite în funcție de normele de concurență, drepturile de pescuit și modul în care ar fi aplicat un acord.
Marea Britanie a exclus să prelungească termenul din decembrie pentru a ajunge la un acord.
Discuțiile din această săptămână sunt ultima rundă de negocieri programată înainte de toamnă, deși ambele părți au spus anterior că discuțiile vor continua în septembrie.
Negociatorul șef al UE, Michel Barnier, va lua cina cu omologul britanic David Frost marți seară, iar discuțiile vor fi încheiate vineri.
După ultima rundă de negocieri de la Londra, domnul Barnier a acuzat Marea Britanie că nu arată „disponibilitatea de a depăși impasul” în probleme dificile.
El a adăugat că un acord va fi necesar până în octombrie „cel târziu”, astfel încât acesta să poată fi ratificat înainte ca actuala perioadă de tranziție post-Brexit să se încheie în decembrie.
Domnul Frost a declarat că ofertele UE de a depăși impasul nu au respectat „principiile fundamentale pe care le-am lămurit în mod repetat”.
Dar el a spus că Marea Britanie, care a insistat până acum într-o serie de oferte separate în diferite domenii, este dispusă, de asemenea, să ia în considerare o structură „mai simplă” pentru un acord.
El a adăugat că UE a arătat o „abordare pragmatică” față de cererile britanice de a limita rolul Curții Europene de Justiție după încheierea perioadei de tranziție.
Printre problemele pe care părțile de negociere le vor discuta în această săptămână se numără transportul, cooperarea poliției, drepturile de pescuit și normele privind investițiile.
De asemenea, vor discuta despre regulile post-Brexit privind concurența și sprijinul de stat pentru companii, una dintre cele mai grele probleme din discuțiile de până acum.
Marea Britanie urmează să înceteze să respecte regulile UE privind așa-numitul „ajutor de stat” la sfârșitul perioadei de tranziție și nu a dezvăluit detalii despre regimul său ulterior.
Domnul Barnier a spus că UE va avea nevoie de garanții „solide” în acest domeniu, dacă este de acord cu un acord și a solicitat mai multe detalii cu privire la planurile de viitor ale Regatului Unit.
Discussion about this post