Mai multe companii și organizații din Marea Britanie care au încercat un program de doar patru zile pe săptămână timp de șase luni și care se află abia la jumătatea experimentului pare să se bucure de succes.
Peste 86% dintre organizațiile care au răspuns la întrebările experimentului care se află la jumătatea drumului au declarat că e foarte probabil să ia în considerare păstrarea politicii de patru zile pe săptămână după perioada de probă.
Testul este condus de organizația 4 Day Week Global, în parteneriat cu Autonomy, 4 Day Week UK Campaign și cercetători de la Universitatea Cambridge, Boston College și Universitatea Oxford.
Acest test, lăudat drept cel mai mare din lume, are obiectivul să ajute întreprinderile să-şi scurteze programul de lucru – fără să scadă salariile şi nici să-şi încetinească activitatea.
Ca parte a acestui program, peste 3.300 de angajați primesc o zi liberă plătită în fiecare săptămână.
Teste asemănătoare au avut loc în Spania, Islanda, Statele Unite şi Canada şi urmează să înceapă – în august – în Australia şi Noua Zeelandă.
Cercetătorii care studiază proiectul pilot au lucrat cu fiecare organizație pentru a măsura impactul pe care îl are asupra productivității, bunăstării angajaților și alte măsurători, cum ar fi asupra mediului sau egalității de gen.
Dintre cei care au răspuns la întrebările din campanie, 88% au spus că procesul a funcționat „bine” pentru afacerea lor până acum.
Productivitatea „s-a menținut aproximativ la același nivel” pentru 46% dintre aceștia, în timp ce 34% au spus că s-a „îmbunătățit ușor” și 15% au spus că s-a „îmbunătățit semnificativ”.
Majoritatea organizațiilor au spus că tranziția la o săptămână de patru zile a fost cel puțin relativ lină.
Există un grup foarte divers de organizații care iau parte la proces, inclusiv un magazin de fish-and-chip, corporații mari, o companie de formare juridică și un studio de animație.
O săptămână de muncă mai scurtă este mai uşor de implementat în sectorul serviciilor, care reprezintă 80% din economia Regatului Unit.
Însă, în distribuţie, alimentaţie şi băuturi este mai complicat, declară Jonathan Boys, un economist de la Institutul de Dezvoltarea Personalului, o asociaţie de profesionişti în resurse umane.
În opinia sa, cheia reuşitei testului va fi măsurarea productivităţii muncii, mai ales în economia serviciilor, în care o mare parte din muncă este mai puţin cuantificabilă decât producţia unei fabrici.