Este stare de urgenţă în Marea Britanie după ce virusul care provoacă Poliomielita a fost descoperit în canalizările din Londra.
Informația a fost publicată de Agenția pentru Securitatea Sănătății din Regatul Unit.
Deșeurile de la stațiile de epurare din Beckton au fost testate pozitiv pentru poliovirus în luna februarie. Agenția pentru Siguranța Sănătății din Marea Britanie a anunțat că de atunci au fost detectate și alte probe pozitive.
Mostrele i-au neliniștit pe experți pentru că acestea conțineau mutații care sugerau că virusul evoluează pe măsură ce se răspndește de la o persoană la alte.
Britanicii cred că focarul a pornit de la cineva care s-a întors în Marea Britanie din străinătate și l-a răspândit la nivel local.
”Virusul poate provoca paralizia, dacă a suferit mutații și există dovezi că acest virus începe să sufere mutații.
De regulă, persoanele infectate cu virusul poliomelitei sunt asimptomatice. Infecția se transmite de la persoană la persoană prin intermediul mâinilor murdare.
Nu vrem să panicăm oamenii. Vrem ca ei să înțeleagă că riscurile sunt extrem de mici”, a spus Mary Ramsay, șefa secției de Imunizări de la UKHSA.
”Cel mai important mesaj pentru oameni este că pot preveni orice risc de la acel virus prin imunizare completă. Prin urmare, mesajul este să vă asigurați că voi și familia voastră sunteți imunizați la zi”, a mai spus ea.
Poliovirusul detectat în ape uzate – numit poliovirus de tip 2 – nu este același lucru cu poliomielita sălbatică, potrivit sursei citate.
Transmiterea poliomielitei se realizează interuman, pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (în care virusul e prezent timp îndelungat), sau aeriană, prin picaturi (virusul fiind prezent în secrețiile nazo-faringiene).
O anchetă va încerca să stabilească amploarea răspândirii virusului în comunitate și să identifice unde are loc acest lucru.
Deși se credea că boala a fost eradicată în urmă cu aproape 20 de ani, specialiștii atrag atenția că ar putea reveni în Marea Britanie.
Poliomielita este o afecțiune virală care se răspândește prin tuse și strănut sau prin contactul cu obiecte contaminate cu fecale. Boala provoacă paralizie permanentă în aproximativ unul din 100 de cazuri, iar cei mai expuși sunt copiii.
Ultimul caz de infectare cu virusul poliomielitic, pe teritoriul britanic, datează din anul 1984. De atunci însă, au mai fost semnalate câteva zeci de cazuri „importate”.
Poliomielita provoca anual paralizia a milioane de copii din întreaga lume, în secolul trecut, în perioada anilor ’40 – ’50. Numeroși pacienți au ajuns să fie dependenți de aparatele de mecanice de respirat.